söndag 26 juni 2016

Varför har vi egentligen en julgran?

Idag tog vi in granen. En sned, liten sak som inte ville förlika sig med att bli fastsnurrad i en julgransfot. Efter pyssel med såg, träbitar och papper fick vi till den något sånär. Och när jag stod och höll i stammen så slog det mig hur konstigt det är att vi drar in ett träd inomhus. Alldeles taggigt med barr på grenarna och på själva stammen. Varför valde vi att ha en gran till julträd? Och varför har vi den inomhus?

Jag kollade upp och fick veta att granen var en tysk tradition från början (som de flesta av våra jultraditioner) och något som man gjort i över 500 år. Då klädde man den i alla möjliga godsaker som man sen kunde äta när det var dags för julgransplundring. I Sverige är den äldsta dokumenterade julgranen från år 1741. Men inte förrän under 1800-talet började det bli populärt i de finare hemmen och sen spred det sig till alla stugor. I början kunde vara små och stå i krukor, lite som dagens julgranstrender. Men man tog även in stora granar.

41cd5a7167ac8a7fb785698b56dd92d5
Under sekelskiftet fick julgranen gärna vara liten. Foto: År 1913, i Tsarist Russia. Källa: photo-banking.com

Så varför just en gran? Jo, en enkel anledning var att den var grön hela året och att det fanns många granar i just Tyskland och nordiska länder som Sverige. En annan anledning påstås vara att den användes som en illustration och symbol inom kristendomen. 

Munken Bonifatius (672 - 754) som missionerade i Tyskland ska ha använt granens trekantiga form för att illustrera "Fadern, Sonen och Den helige ande", enligt Adex. Och julträd var inte ovanligt att bära in i hemmen. 

Det är lite roligt att den här traditionen som funnits i flera 100 år fortfarande finns kvar, och att vi gör det år efter år utan att vi reflekterar över varför. Det är helt enkelt mysigt att ha in granen vid jul, så att alla paketen får sig ett tak. Och en större anledning än så behövs inte.

Mer på facebook: Leones Vintage

anigif_enhanced-buzz-2666-1419275363-4
Gifcredits: Samuel Goldwyn Productions / Via giphy.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar