söndag 26 juni 2016

16 saker på Internationella Kvinnodagen - som du inte vill missa


Nu är det äntligen dags för Internationella Kvinnodagen. En dag som skapats för att uppmärksamma kvinnliga rättigheter sedan år 1911. Sedan år 1977 firas den av alla den 8 mars, varje år.  Över hela Sverige dukar muséer och kulturhus upp en buffé av intressanta föreläsningar, utställningar och skådespel som berättar om kampen, intressanta livsöden och historia som tidigare har varit dold. Här är 16 tillställningar från hela Sverige:

1. Kampen och rebellerna: Kvinnorhistoriskt museum bjuder på en dag fullspäckad med aktiviteter. Möt de kvinnor som bor och som en gång bott i Umeå och varit med och utvecklat staden sedan slutet av 1800-talet. Det talas om politik, historia, viljan till förändring och makt. Hör också föreläsningen om hur Sveriges kvinnor blev myndiga genom rösträttskampen. En kamp av kvinnor och kvinnliga rebeller som gav gemenskap och energi men också dränering och motstånd.

internationella.kvinnodagen
Källa: progresswomen.com

2. Krigare och resenärer: Etnografiska museet berättar om kvinnliga krigare och om alla de kvinnor som under historien har rest och varit med och bidragit till deras samlingar.

3. Det hårda arbetet: Hos Arbetets museum i Norrköping bjuds det på både föreläsningar och teater. Hör om de arbetande kvinnorna och de tunga förhållandena i textilfabrikerna under 1800-talet och hur dessa arbetsförhållanden ser ut idag vid platser som Bangladesh.

enhanced-buzz-4364-1334671692-1
Källa: buzzfeed.com

4. Vardagen under krigstider: Tekniska Museet har tagit fram unika ting ur sitt arkiv som berättar historier vi aldrig hört talas om tidigare. Här finns arkivmaterial från telefonisterna som arbetade under andra världskriget och efterkrigstiden. Deras meddelanden till varandra och privata dokument skildrar deras vardagsliv.

5. Häxans växter: Västmanlands läns museum är fullspäckad med historia. Lär dig om läkande örter som ansågs vara häxans växter, pionjären och konstnären Anna Nordlander som blev en del av Kungliga Akademin redan år 1866 och gå på fruntimmersfika.

Elin_Wägner_och_namninsamlingen_1914
Elin Wägner med 350 000 underskrifter som samlades in 1913-1914 till stöd för kvinnlig rösträtt. Källa: sv.m.wikipedia.org

6. Livet - nu och då: Hos Bohusläns museum kan man få höra om hur kvinnor hade det förr, och hur vi har det idag. Anna Jörgensdotter kommer och föreläser, författaren till boken "Drömmen om Ester". En bok om konstnären Ester Hennings liv (1887-1985).

7. Idrottshistoria: Riksidrottsmuseet har en specialvisning om stora kvinnliga idrottare som tar diskussionen om kvinnors villkor i idrotten förr och idag.

8. De vardagliga och mäktiga: På Tibro museum kommer man att berätta om några av de kvinnor som vuxit och format Tibro till vad det är idag. Här talas det om kvinnor vi har glömt och kvinnor vi ska minnas.

9. Lottakåren och Jenny Nyström: Kalmar Läns Museum berättar om lottakårens viktiga insatser under kriget. Man får också inspireras av Jenny Nyströms berättelse och av hur det var att vara kvinnlig konstnär i en mansdominerad värld.

feminist
Källa: retrochick.co.uk

10. Suffragetternas soppa: På Piteå Stadsbibliotek blir man bjuden på en liknande soppa som Emmeline Pankhurst skapade till suffragetterna för över 100 år sedan. Samtidigt kan du lyssna på kvinnlig rösträttshistoria och kamperna som pågick då och pågår idag.

11. Färgstarka och tongivande: Dansmuseet kommer att bjuda på show med verk från färgstarka och tongivande kvinnor som uppträtt på scen och kabaré under historiens gång.

d8054fb3fe30cbe24ababd64e1195c7f
Källa: humanismkunskap.org

12. Bortglömda och kända ansikten: Historiska museet berättar om kvinnor som har glömts bort och kvinnor som vi minns.

13. Kampen för rösträtt: I Motala, vid Gamla Folkets Hus kan man lära sig om den kvinnliga rösträttskampen och om den engelska motsvarigheten; suffragetterna.

14. Blues och berättelser: På ett besök hos Västergötlands museum kan man få lyssna på blues och höra om den ojämställda situationen här och i världen.

747cc3f83c8e5c9d121603a679363626
Foto: Marc Riboud, Washington, 1967. Källa: Photo Tractatus, flickr.com
15. Att åldras: På Kulturhuset i Bergsjö kommer man att kunna lära sig om starka kvinnliga röster och se Mikaela Hagelbergs föreställning om den effektiva kvinnan. Hon skriver: "Först var man för ung för allt, sen var man för gammal… När blev man lagom gammal? Sen upptäckte jag att jag var drabbad. Jag var osynlig…"

16. Makten och vardagen: Armémuesum ger en dramatiserad visning och låter oss få en inblick i hur kvinnor, som pigan Anna i Kinda och borgarhustrun Anna Juliana Apiarie, lyckades ta makten över sitt eget liv under en tid då det nästan var omöjligt för en kvinna att göra just det.

Har jag missat ett event? Tipsa gärna i kommentarfälten - ju fler desto bättre!

Mer tips på facebook: Leones Vintage

a94d8c776034fb4db8f5959a421113d3
Källa: feedyourneedtoread.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar