söndag 26 juni 2016

Foto: Robert Coburn
Snart är det nyårsafton! Då blir man lite sugen på att piffa till sig och vara så där extra glamorös. Men hur får man till en bra nyårsfrisyr?

Det är lätt att tro att kvinnor gick till frisören förr för att få sitt hår fixat i tjusiga uppsättningar. Men faktum är att många gjorde sina egna frisyrer hemma i sängkammaren under stora delar av 30- och 40-talet. Många kvinnor använde sig av det enkla knepet att ha lite smutsigt hår för att få frisyren att hålla. Med hjälp av lite hårnålar, clipsläggningsvätska, kam och spray så kan man få till något riktigt fantastiskt. 

Så man behöver inte vara ett proffs, det krävs bara nyfikenhet och lite träning. Här är instruktioner för 5 olika vintagefrisyrer; från 1900-talets stora burr till 1920-talets flapper look, från 1930-talets pin curls och 1940-talets svall till 1950-talets tjusiga frisyrer:

1. Sekelskiftets stora hår
Tänk Downton Abbey, Titanic och på de häftiga kvinnorna under början av sekelskiftet som slogs för rösträtt. Under början av 1900-talet inspirerades man av geishor, kvinnor klippte sällan sitt hår men det skulle absolut vara uppsatt.

2. 1920-talets korta flapper-look
När 1920-talet kom så började kvinnan klippa håret - och det skulle inte bara toppas. Nej, nu skulle nästan hela håret bort för en kortklippt och cool page. I det här klippet får man se hur man lätt kan fixa till sin frisyr för att få samma coola 20-talskänsla till nyårsafton.

3. 1930-talets finger waves
Glamorösa finger waves kan vara ett litet pyssel, men när det är gjort är det så värt det. Det kallas finger waves just eftersom man mätte ut vågorna med hjälp av sina fingrar. Och med hjälp av hårnålar, pinnkam och läggningsvätska är det en vintagefrisyr som kan hålla hela natten.

4. 1940-talets svall
Precis som den strålande Rita Hayworth på fotografiet ovan, så kan man skapa sig ett 1940-talssval som en äkta femme fatale.

5. 1950-talets tjusiga uppsättning
1950-talet snurriga lockar är fortfarande odödligt. De funkar till vilken nyårsoutfit som helst.

Fler tips på facebook: Leones Vintage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar