söndag 26 juni 2016

Bojkotta Black Friday

72eba91ee1219d82dbf7d6aa3139a662om
Under 50- och 60-talet startade den galna traditionen Black Friday i USA. Miljontals människor har sen dess, i samband med Thanksgiving, gått ut och shoppat på den hysteriska rean som pågår 27 november. Butiker har öppet hela nätterna, folk köar i timmar och man tar ledigt från både skola och jobb. Folk klättrar på varandra, står och drar i samma produkter och bråkar. Och sen några år tillbaka har vi börjat med det i Sverige också. Det hela gör mig lite ledsen.

Vi behöver inte någon extremkonsumtion idag, det tär på både miljön och plånboken. Istället kan vi ta vara på det vi redan har. Som inspiration hittade jag 6 återvinningstips och julklappsidéer som slår Black Friday-shoppingen:

1. Smarta retromagneter

Trash-To-Treasure-Upcycled-Crafts-Art-28
Foto: Marthastewart.com
En snygg retrobehållare till kylen. Det enda som behövs är en plåtburk som man har fyndat på loppis eller har över sen det senaste teinköpet, och en magnet. Sen är det bara limma på och så är det klart.

2. Låt väskan komma fram

6a0162fdc1d135970d016764cde709970b-800wi
Foto: woonblog.typepad.com
Woonblog visar exakt hur man gör ett sånt här fint bord med hjälp av en vintagekoffert och bordsben. Perfekt inredningsdetalj, och väldigt smart förvaring för alla mössor och vantar i hallen.

3. Knoppa till flaskorna

DIY-Projects-Using-Wine-Bottle-Corks-3-e1400528549185
Foto: Anotherdamnwedding.com
Vill du hitta vackra korkar till glasflaskorna där hemma? Du behöver inte leta, det är bara att använda korkar och återvinna skåpknoppar som du sätter fast - vipps så har du korkar som livar upp vilket bort som helst. Kolla in Another Damn Wedding och se hur man gör steg-för-steg.

4. Bärande musik

tabouret-disque-vinyle-2
Foto: World of design.
Hur många har inte repiga LP-skivor hemma? De kan också få ben och på så sätt användas på nytt - som stiliga stolar.

5. Naturliga underlägg

Trash-To-Treasure-Upcycled-Crafts-Art-21
Foto: thriftybelow.com
Enkelt och hemtrevligt. Om du har tillgång till trä där hemma så kan du lätt skapa egna underlägg. Kolla in Thrifty Below och se exakt hur man gör.

6. Sitt närmare varandra

b2739b2af89b621854feea0a5bcf2756
En trevlig idé! Om man hittar äldre stolar på loppis där själva sittdynan inte mår så bra, kan de förvandlas till en smart bänk.

Black Fridays viktiga betydelse:
1003735
Foto: Rachel Barratt © Copyright reserved/Courtesy Museum of London

Den 18 november år 1910 gick de brittiska suffragetterna ut på Englands gator i en stor demonstration för kvinnlig rösträtt. 200 kvinnor blev överfallna när de försökte springa förbi polisen och många rösträttskämpar misshandlades. Vittnen uppger att man försökte lyfta upp deras kjolar och att poliserna använde våld och kastade in kvinnorna till aggressiva folkmassor. Den här fredagen kallas också The Black Friday, och ska inte glömmas bort.

Fler tips på facebook: Leones Vintage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar