söndag 26 juni 2016

DIY: 8 sätt att använda spets

il_570xN.364326775_fvs6Tänk vad man kan hitta på loppis. För ett år sedan lyckades jag fynda en hel plastkasse full med vackra, gamla handgjorda spetslängder. Andäktigt frågade jag vad allt kostade. "20 kronor", sa damen och ryckte på axlarna. 20 kronor för hundratals timmar av arbete som kvinnohänder skapat under flera decennier. Jag köpte spetsen och nu har det fått komma till användning hemma. Men vad kan man göra med spets? 

Här är 8 fantastiska idéer:

1. Vackert i en tavla


Lace decor
Foto: Jokerfotografia.com. Källa: encantosimples.blogspot.com.br

Varför inte låta spetsen komma till sin rätta och visa upp den genom att ha den uppspänd i små ramar?

2. Utsökt utsikt


Lace window decor vintage
Källa: Rebecca Savienne, pinterest.com
Äldre fönster kan man hitta på loppisar, auktioner och gårdsutförsäljningar på sommaren. Och om de inte har något glas kvar så blir spets en väldigt vacker dekoration.

3. Charmigt i köket


lace kitchen vintage
Foto: sjarmerende-gjenbruk.blogspot.sk
Spetslängder kan klä det mesta. Just de här på bilden är inte riktig spets, men äkta spets går lika bra. Det är bara att fästa spetsen runt det man vill; hyllängderna, metallmuggar och burkar. Själv satte jag ett runt mitt tråkiga paraplyställ - och det blev så mycket trevligare.

 4. Ett minne att bära med sig


bf23758d074fc7d79bddfb690ec8e613
Foto: Anne Cartwright, Pinterest.com
På loppis hittade jag en gång en sån här berlock där man kan sätta in ett foto. Men man kan ju sätta in vad man vill - varför inte en bit av ens gammelfarmors spets för att hylla hennes hantverk?

 5. Romantiska väggar


il_570xN.364326775_fvs6
Källa: AnitaSperoDesign, etsy.com
Det kan vara läskigt att använda gammal spets och man kanske är rädd att förstöra den. Men man behöver inte limma, sy eller göra om spetsen för att ha den i hemmet. Att bara hänga upp de så här kan vara tillräckligt för att skapa en fin känsla.

6. Finurligt flaggspel


decadence fair 006
Källa: aroominthecottage.blogspot.se
Flaggspel är så himla trevligt - och ett flaggspel i spets låter superromantiskt. För själva tråden kan man använda sig av en lång spetslängd och till flaggorna kan man använda större bitar av spets. Det blir väldigt fint även när spetsen skiljer sig i form och färg.

7. Fina spetsblommor


e6fa7a173e136d88baf99d502a3ace44
Källa: indulgy.com
Det är inte svårt att forma sin spets till utsökta blommor som sedan kan användas som dekoration av ett rum, som broscher eller till huvudbonader.

8. Eller bara ha de som de är


927223f95ec9aca0e27f8036c10d59cf
Källa:indulgy.com
Men man behöver egentligen inte skapa någonting med sina spetslängder. Det räcker med att titta på dom. Jag rullade ihop mina till små vackra knyten och la de tillsammans i en äldre naggad korg - det blev väldigt fint. Man kan också sätta små pappersetiketter runt de som de här, och vipps är det som ett eget litet konstverk.

Fler tips på facebook: Leones Vintage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar