söndag 26 juni 2016

Tänk dig att få sitta på ett vackert tåg och resa bakåt i tiden. När man plötsligt stiger ut ur kupén har kläderna och dekoren förändrats. Smide och träpanel klär tågets innerväggar och på sätena syns folk med fina hattar, stiligt klädda karlar och utsmyckade damer. Så var det på Sveriges Järnvägsmuseums 100-årsjubileum!

Jag och Susanna oss till Gävle från Stockholm med hjälp av Årgångståget, ett tåg som byggdes mellan 1930-1950-talet och som inte har förändrats. Här fanns vackra röda sittplatser, kupéer av trä och spakar i metall. För att inte tala om de stiliga konduktörerna!
IMG_15_49551IMG_2276
IMG_2188
När man vandrade i den vackra vagnen syntes folk i hattar, kvinnor som snörde sina korsetter och barn i sjömanskostymer. Precis som för 100 år sedan!

Järnvägsmuseum hade sagt att man gärna fick klä sig tidsenligt. Så sekelskifteshatten var på plats, liksom kjolen och det snörda livet. Kläder som jag fått tag på av Independent Kostym. De syddes en gång upp för filmen Alfred (kostymdramat om Alfred Nobel). För att hatten skulle sitta på plats i vinden fick använda gammelfarmor Annies vackra hattnålar - de fungerade perfekt (tack Annie!)
IMG_0382IMG_0286IMG_0299

IMG_2047
Den otroliga kostymen hade jag fått från det här järngänget på Independent Kostym. De tre översta fotografierna: Michaela Lindén.
I Gävle var det dags för tågen man sett fram emot; ångloken! Här har de nämligen en enorm samling av fungerande ånglok från 1800-talet - och i lördags var alla ute för att visa upp sig!

Ångan spred sig på perrongerna och de glänste i vackert svart och grönt. Utanför muséet fanns en stor
sekelskiftesmarknad där man kunde köpa hantverk från förr. Här eldades det kvastar, såldes utsökta delikatessser och plötsligt dök en tjusig man upp på en velocipedistcykel. Runt om oss hördes musik från stora speldosor och musikanter.
IMG_2013
IMG_2247
IMG_2110
IMG_2142
Här fanns folk i alla åldrar! Från den minsta busungen som hoppade runt på höbalar till de tjusiga tanterna och farbröderna med hatt. Vi fick njuta av dans på dansbanan när vi hade picknick på gräset och bakom nästa hörn pågick det ett guldbröllop med orksester.

Man kunde ta en tur på ångloken, dessa väldiga mekaniska maskiner. Eller så kunde man åka häst och vagn. När det började regna kröp jag och Susanna upp på en vagn som var bevarad från runt 1800-talet. Så otroligt vacker! Och där var vi skyddade emot det värsta haglet. Och snart kom solen fram och värmde upp oss.

Vi fick även komma upp och kika på Prins August, det ett av världens äldsta driftdugliga ånglok, från 1856! Här skyfflades det kol så det brann i hjärtat på prinsen. Och jag fick tuta i tutan! En dröm har gått i uppfyllelse.
IMG_2225IMG_2234IMG_2317IMG_2030IMG_2063
Järnvägsmuseum skapade en fantastisk heldag i lördags! Och jag hoppas, hoppas, hoppas att det inte är sista året utan att det här är början på en fin tradition.

Det var en succé, det var slutsålda biletter och jag är redan peppad inför nästa år. Mina vänner som besökte Oriental Express förra året i Paris vill följa med på drömresan bakåt i tiden, och jag gör gärna om det! Tack Järnvägsmuseum, för en magisk tidsresa.
IMG_1997IMG_2075omIMG_2039
IMG_2165


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar